Visitar els punts essencials de l’espai natural del Delta de l’Ebre

El Delta de l’Ebre és un aiguamoll de 320 hectàrees considerat com un dels accidents geogràfics més importants d'Espanya per la gran diversitat del seu ecosistema. És considerat com a Parc Natural i ha estat declarat Reserva de la Biosfera el 2013. El delta ocupa una extensió de més de 300 quilòmetres quadrats pel que si voleu conèixer-lo bé necessitareu, almenys, un cap de setmana.

Us deixem alguns dels punts que no heu de deixar escapar per descobrir el Delta de l'Ebre.

  • Les llacunes de l’Encanyissada i la Tancada. El millor és pedalejar les llacunes, platges i camps d'arròs. Els extensos arrossars són la imatge més característica del delta. Els seus camps inundats d'aigua amb els flamencs volant sobre ells, o el reflex de l'ocàs que els tenyeix d'un preciós color rosat són tot un espectacle de la naturalesa. Si sou amants de l’ornitologia, podreu observar una extensa biodiversitat. L'època en la qual podreu veure més flamencs és a la fi d'estiu; a la llacuna de l´Encanyissada poden arribar a ajuntar-se fins a 3.000.
  • Els arrossos. La sembra de l'arròs es fa a la primavera i, a partir d'aquí els camps estan coberts d'aigua. Al juny els trobareu d'un color verd intens i a l'agost de tons daurats. Al setembre comença la collita, per la qual cosa és possible que si aneu a final de mes els trobeu segats i secs. Durant l'hivern es cobreixen d'aigua, per a ser refugi temporal dels ocells migradors en el seu camí a Àfrica. Descobrir també com es fa l’arròs amb els molins, es aprendre el procediment que segueix el producte.
  • La platja del Trabucador és una de les més representatives. Es tracta d’una platja salvatge que permet el bany a dos mars, a mar obert i al mar de la badia dels Alfacs. Aquest fet és deu a què s’anomena barra o istme del Trabucador, una gran llengua de terra que connecta amb la península de la Banya, més al sud. La platja destaca per les postes de sol que s’hi observen, úniques a Catalunya.
  • L'illa de Buda és l'illa més gran de Catalunya amb 1000 hectàrees d'extensió. És un espai restringit, amb una part privada i una pública gestionada per Medi Ambient. Si voleu veure-la des de l'exterior podeu fer-lo des del mirador de Migjorn o el mirador de Zigurat o des d'un creuer pel riu Ebre.
  • La platja del Fangar és una platja protegida de 6 quilòmetres de llarg a la qual no podreu arribar amb cotxe, per la qual cosa haureu d'aparcar-ho en el pàrquing i caminar una horeta llarga per a arribar al far. Contemplar els ocells que nien a la platja mentre et banyes en la mar és una veritable gaudida.

I és que el paisatge és d'extremada bellesa on habiten diverses espècies de fauna, ocells i plantes. El seu territori abasta quatre comarques de Tarragona i té una superfície de més de 7700 hectàrees, formant una de les zones humides més grans d’Europa. Encara t'ho estas pensant?